Pepř – všichni ho (ne)známe?

Pepř, koření původně pocházející z Asie, patří mezi nejstarší a nejpopulárnější dochucovadla. V kuchyni se s ním setkáváme už několik tisíc let. Do Evropy se dostal v dobách antiky, ale už dříve byl hojně využíván na Dálném Východě. Mnoho pokrmů si bez něj už ani nedokážeme představit, ale kromě své kulinární role, má nemalý význam i pro naše zdraví.

Zamysleli jste se někdy nad tím, co je vlastně pepř? Jedno z našich nejoblíbenějších koření…Ale jak se sbírá, kde roste, odkud pochází nebo kolik má druhů? Přiznávám, sama jsem o něm téměř nic nevědela. Při každé příležitosti v kuchyni jsem si říkala, že je přece ostuda nic nevědět o něčem, co v kuchyni používáme téměř denně. Tak jsme se rozhodli v krátkosti shrnout pár základních informací a zajímavostí.

pepr-b_0
Z jedné rostliny 3 druhy pepře?

Je to tak. Pepřovník černý (Piper nigrum) – jméno rostliny, která je zdrojem tohoto famozního koření. Jeho bobule se sbírají ještě nedozralé, nechají se fermentovat a pak vysušit. Běhěm několika dní máme ČERNÝ PEPŘ připraven ke konzumaci. ZELENÝ PEPŘ je také plodem pepřovníka černého, také se sbírají bobule ještě nedozrálé, no narozdíl od černého pepře se suší bez předchozí fermentace. Může se také bez sušení naložit do octa nebo nálevu. Bobule pepřovníka dozrávájí do sytě červené barvy. Pokud se nasbírají již dozrálé, zbaví se slupky a usuší, máme na stole PEPŘ BÍLÝ.
Tohle je popis velice stručný, pokud si chcete prohloubit svoje znalosti a dozvědět se detailní informace, můžu vám doporučit článek ZDE, ve kterém se dozvíte také tipy pro domácí lékarničku.

Růžový pepř je falešný?

Bobule stromu Schinus terebinthifolius nazýváme jako RŮŽOVÝ PEPŘ. A proč je tedy falešný? V průběhu minulých století nebyl pepř běžně užívané domácí koření, ale spíš výhradou v bohatých rodinách. A jak už to bývá zvykem, vynalezla se levnější varianta. Díky podobné chuti a vůni bobulek tohoto stromu se tak zařadila mezi koření dostupné pro všechny. Jeho charakteristikou je krásná barva, nasládlá chuť a intenzivní pryskiřičné tóny, které nejlépe vynikají v nálevu. Čerstvě rozdrcené kuličky v hmoždíři přidejte ke švestkové omáčce, se zvěřinou je to favolózní kombinace.

 

 

Zdroj: Pepř – koření pro chuť i pro zdraví – Prostě zdraví

Označeno , , , , , , , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial