Pořád ta rýže jako příloha. Co tak si ale udělat z rýže něco, co se hodí hodí pro návštěvu, na oběd, na svačinu či na piknik? A nebude to rozhodně klasická rýže s hráškem, ale tradiční pokrm ze sicílie, který má spoustu variant a budou ho milovat i vaše děti 🙂 

Trošku historie…

Rýžové kuličky arancini (nebo arancine), stálice sicilské kuchyně, jsou malé nebo středně velké smažené rýžové kuličky. Můžete je podávat místo kanapek pro návštěvu, jako hlavní chod, nebo i jako svačinu. Na Sicílii je najdete kdekoliv a kdykoliv, vždy teplé a voňavé v mnoha provedeních: od města k městu se často mění ve velikosti a tvaru – kulaté, oválne, či hruškovité. Jen na Sicílii existuje kolem 100 jejich variant! Nejtradičnější jsou s ragů (rajčatová omáčka s mletým masem a hráškem), dále se šunkou a sýrem, lososem nebo mozzarellou a rajčaty, či s ančovičkou. Na Sicílii jsou klasickým rychlým plážovým jídlem, koupit je můžete čerstvě vysmažené úplně všude.
A vy si můžete klidně vytvořit náplň, jakou máte doma rádi! 

Suroviny pro kuličky:

Množství přibližne na 12 kuliček.

500g Rýže Carnaroli nebo Arborio
100g nastrouhaný sýr Parmigiano Reggiano, Grana Padano nebo klidně Gran Moravia
0,125 g  – 1 pytlíček šafránu
30 g másla
trochu soli
trošku olivového oleje
vařící voda

Suroviny pro šunkovou náplň:

80g mozzarella
40g šunka
12 lístků čerstvé bazalky

Suroviny pro obalení a smažení:

hladká mouka
vajíčka
strouhanka
slunečnicový olej

Postup:

Připravíme si rychlovarnou konvici nebo hrnec s vařící vodou. Rýži si připravíme stejným způsobem, jako když připravujeme italské rizoto. Do většího hrnce kápneme trošku olivového oleje a nasypeme rýži. Používáme vždy jen italský druh určen na rizoto, ne basmati ani jinou rýži. Rýže na rizoto se nikdy neoplachuje! Pozvolna ji orestujeme, nesmí však mít zlatavou barvu, pouze do sklovita. Potom zalejeme troškou vařící vody, aby byla rýže kompletně přikrytá, ale neplavala. Přidáme špetku soli (ne moc, na konci budeme přidávat i parmezán, který je slaný) a zamícháme. Nastavíme si časovač na 18 minut. Rýži pravidelně promícháváme a dolíváme horkou vodou. Mezitím si nasypeme šafrán do skleničky a zalijeme ho 50ml vlažné vody, rozmícháme a necháme luhovat. Když nám uplyne 18 min, rýži odstavíme z ohně, přidáme šafrán rozpuštěný ve vodě a máslo. Pořádně promícháme a na závěr přidáme nastrouhaný parmezán. Přikryjeme pokličkou a necháme 5 min osdstát. Rýže se takto krásně spojí s máslem a šafránem. Rýže bude lehce křupavá – al dente, nesmí být rozvařená!
Poté rýži vyklopíme do větší nádoby nebo na plech a necháme vystydnout. Mezitím si nakrájíme mozzarellu i šunku na malé kostičky. (Nebo libovolnou jinou náplň).

Připravíme si mísu s vlažnou vodou, do které si budeme namáčet ruce. Na mokrou dlaň si lžící naneseme rýži, rozplácneme jí a vyhloubíme díru. Do této díry přidáme trošku mozzarelly, šunky a lísteček bazalky. Kuličku zavřeme, můžeme si přidat trošku rýže dle potřeby. Dotvarujeme hezkou kuličku.

Když máme všechny hotové, rozpálíme si v hrnci na smažení olej. Kuličky obalíme klasickým trojobalem – mouka, vajíčko, strouhanka a dozlatova smažíme.

Podávat můžete samotné, nebo třeba s křupavým salátikem!

Dobrou chuť!


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial