Když máte v lednici kvásek, najednou máte chuť přepsat všechny vaše recepty. Je to tak? Všechno byste dělali na kváskové bázi. Droždí je váš hlavní nepřítel a proto hledáte a zkoušíte, jak ho nahradit. Antonia takhle jedno odpoledne napadlo udělat si kváskové housky pro hamburgry. A co když na těsto nemáme vajíčka? Zkusíme to stejně? No jistěže zkusíme. Obchod byl totiž vzdálen nedosažitelných 700m, tak jsme se radši dali do práce i bez nich.
Kvásek, mouka, kefír, trochu trpělivosti, a luxusní bulky byly na světě.

Tyto housky jsou uvnitř měkké jako pírko a mají lehce nasládlou chuť i bez přidaného cukru. Jejich jemná chuť a nadýchaná konzistence je jako stvořená pro pekně ugrilovaný hamburger. 

SUROVINY:
290 g smetana 12% + 60 g kefír (acidofilné mléko) + 500 g hladká mouka + 10 g sůl + 125 g rozkvas

Pro rozkvas: 80 g kvásku + 80 g hladké mouky + 40 g vody
Vypracujte hladké těsto a nechte ho v pokojové teplotě pracovat. Můžete taky použít plavací test, kdy celý bochánek tohoto těsta ponoříte do vlažné vody a až vyplave (cca 4 hodiny), můžete pokračovat v přípravě těsta. Nezapomeňte si kousek odložit zpátky do lednice ;-) 
Pozn: Tento postup používáme pro náš kvásek tužší-těstové konzistence, pokud máte jiný druh kvásku a na rozkvas potřebujete jinou dobu kvašení, přizpůsobte prosím časové údaje vašim potřebám.

POSTUP:
18:30 h
Ze všech výše uvedených surovin vypracujte hladké těsto. Nechte ho 30 min. v pokojové teplotě odpočívat.
19:30 h (první překládání)
Těsto začneme překládat, uděláme tak dohromady 3x v intervalech po 30 min.
20:00 h (druhé překládání)
20:30 h (třetí překládání)
Po skončení třetího překládání těsto uložíme do nádoby, přikryjeme utěrkou a necháme v teplotě kolem 19°C odpočívat 2 hodiny.
22:30 h
Těsto můžeme přykryté odložit na noc do lednice.

Druhý den:
8:30 h
Z těsta vytvarujeme kuličky (cca 8 kusů), které uložíme na plech a zlehka zmáčkneme, jako bychom z nich chtěli udělat placku (aby nebyly moc vysoké a při pečení se nám nerozjeli). Plech přikryjeme a necháme v pokojové teplotě kynout. Bochánky se musí zvojnásobit.
12:30 h (přesný čas závisí od vykynutí bochánků)
Pečeme s párou na 190°C po dobu 11 minut, poté dalších 11 minut bez páry.

Pokud máte doma trochu bílku, mléka a cukru, můžete si vyšlehat sníh a potřít ním housky před pečením. Získají krásnou lesklou zlatavou barvu.  Bulky můžete posypat sezamem, mákem, lněnými nebo jinými semínky, které máte k dispozici.
Upečené bulky je doporučeno hned po vytažení z trouby postříkat rozprašovačem a přikrýt utěrkou nebo igelitovým pytlíčkem, aby zůstali měkké.

Přejeme vám dobrou chuť 🙂


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial