Založili jste si kvásek, ale času na pečení najednou tolik nemáte. Staráte se však o něj dobře, pořád poctivě přikrmujete a kvásek se množí a množí geometrickou řadou. Co s ním? Vyhodit ho by byla škoda. Můžete si upéct slané krekry. Po jejich vyzkoušení vám zaručuji, že je už nikdy v obchodě nekoupíte. Recept je rychlý a snadný. Žádné kynutí, překládání, formování. Zamíchat, rozvalkat, upéct, hotovo!

SUROVINY:
180g celozrnná pšeničná jemně mletá mouka
160g kvásek přímo z lednice
70g olivový olej
70g bílé suché víno
2g sůl
2g jedlá soda
špetka kmínu

POSTUP:
Smícháme dohromady všechny sypké suroviny – mouku, sůl, sodu a kmín. Poté přidáme olivový olej a víno a nakonec kvásek natrhaný na kousky. Hmotu vypracujeme, vznikne nám krásné nelepivé těsto. Těsto poté rozvalkáme na tenký plát, cca 2 – 3 mm. Radýlkem nebo vykrajovátkem vytvoříme požadované tvary, které následně potřeme troškou olivového oleje a propícháme vidličkou. Ideální je péct na pečícím papíru, v předehřáté troubě na 180 °C cca 8 minut. Po vytažení z trouby je dáme na talířek nebo do košíčku vystydnout, a úpně studené pak můžeme uskladnit třeba ve skleněné nádobě s víčkem.

Pokud používáte hodně hydratovaný kvásek, tekutější konzistence, můžete přidat o trochu míň olivového oleje a vína. Tyto suroviny přidávejte pomaly, podle potřeby, aby jste něměli moc mokré těsto.
Když jste váš kvásek nekrmili několik dní, můžete ho použít stejně jako právě nakrmený. Pokud ale bude mít kyselejší vůni, tato kyselost se vám může promítnout i do krekrů.

Tento recept je rychlý, jednoduchý, ale hlavně si na něho můžete udělat spoustu variací. Použít žitnou i špaldovou mouku, přidat další koření, bylinky, nebo posypat sezamem. Je to jen na vás! A recept si vždy dopočítejte podle množství vašeho zbylého kvásku.

Dobrou chuť! 🙂


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial