Kvásek místo droždí? Alergie na lepek? Pečivo pro diabetiky? To jsou problematiky, se kterými se ve výživě můžeme setkat denně. Slyšíme o tom všude, ale proč jsou produkty založené na přírodním kvásku lepší pro naše zdraví nebo proč si cukrovkáři nemůžou dopřávat bílé pečivo v hojnosti? V tomto článku se věnujeme benefitům konzumace celozrnného pečiva a vysvětlíme vám, proč upřednostnit ve vaší kuchyni kvásek před droždím.  

CELOZRNNÁ MOUKA + KVÁSEK = ESENCIÁLNÍ ŽIVINY

Díky kyselém prostředí a dlouhému kynutí, které doprovází těsto vyrobeno z přírodního kvásku, se aktivuje enzym fytáza. Je to enzym, který se nachází ve vnějším obalu zrna obilovin (tzn. že se nachází pouze v celozrnné mouce), a je schopen rozložit přítomnou kyselinu fytovou. To je důležitý proces, protože kyselina fytová má tu vlastnost, že se váže na proteiny a některé minerální látky (vápník, železo, hořčík a zinek) a tvoří tak „komplexy“, které naše tělo nedokáže zpracovat (chelátové minerály). Rozkladem této kyseliny se tyto komplexy rozloží a naše tělo může přijmout a zpracovat tyto minerály. Takže použití celozrnné mouky spojené s kváskem poskytuje větší množství živin ve srovnání s použitím dorždí, díky aktívní fytáze. Jsou to zejména esenciální živiny, jako je vápník, hořčík, železo, zinek, antioxidanty, kyselina listová a vitamíny skupiny B. Při používání celozrnné mouky se ale musí dávat přednost té biologické. Celozrnná mouka totiž obsahuje i vnější obal zrna, který může být chemicky ošetřený, a místo konzumaci zdravé stravy si přivodíte akorát tak zdravotní komplikace.

SBOHEM KANDIDÓZA

Kvasinky přítomné v pečivu z přírodního kvásku jsou mnohem méně koncentrované než v pekařských produktech kvašených výhradně pomocí pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae). Díky tomu se zvyšuje její tolerance u jedinců s přecitlivělými střevy. Z dlouhodobého hlediska nahrazení všech produktů z pekařského droždí přírodním kváskem přispívá k navrácení rovnováhy střevní bakteriální flóry, a zmírňuje příznaky jedné z nejčastějších poruch moderních populace, kterou je kandidóza.

 ALERGIE A NESNÁŠENLIVOST LEPKU

Bakterie mléčného kvašení, které se v droždí nenachází, rozkládají bílkoviny (proces s názvem proteolytická hydrolýza) a tím zvyšují jejich strávitelnosti v našem těle. Tento proces prospívá trávicímu systému, který není natolik zatížen trávicím procesem a produkcí enzymů, jelikož proteinové řetězce obilovin jsou již přítomny v jednodušší formě. Lepek je bílkovina pšenice, který způsobuje nejvíce problémů v trávicím traktu. Právě díky proteolytické hydrolýze, kterou provádí bakterie mléčného kvašení, se snižuje riziko nástupu nesnášenlivosti lepku

KVÁSEK A DIABETES

U diabetických osob, chléb vyrobený z přírodního kvásku nezpůsobuje rychlý nárůstu hladiny cukru a inzulínu v krvi, a to díky glykemickému indexu, kterého hodnota je poloviční ve srovnání s pečivem z droždí. Je to díky amyláze – enzymu, který zajišťuje štěpení škrobu na jednodušší sacharidy, čímž usnadňuje práci slinivky při jejich trávení. Nejen, že udržuje nízkou hladinu cukru v krvi u diabetiků, ale pomáhá všem k prevenci diabetu a zánětů v důsledku nadměrného kvašení sacharidů ve střevě.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial