Když rádi pracujete s kváskem, jistě oceníte recept na tento úžasný čokoládový koláč! A co je na něm úžasného? No prostě všechno, jak vypadá, jak voní, jak chutná – ale pozor, není to žádná rychlovka, i ta práce za tím je prostě úžasně dlouhá 🙂 Nicméně žádný strach, recept to není složitý, ale v tomto případě počítejte s přípravou cca 2 dny. Odměnou vám bude měkké a nadýchané super-stravitelné kváskové těsto!

SUROVINY

ROZKVAS:
100g kvásek pšeničný
100g pšeničná mouka typ 0
80g voda
Z tohoto množství použijete 170g do těsta, zbytek na příště.

TĚSTO:
350g pšeničná mouka
170g rozkvas 
110g plnotučné mléko
110g vajíčko (2 kusy střední velikosti)
85g máslo
50g cukr
7g sůl

NÁPLŇ:
160g čokoláda (kterou máte rádi, ideální hořká 70%)
140g máslo
20g kakao
20g cukr
+ NAVÍC: 50g nadrcené čokolády (pokud chcete 🙂 )

POSTUP

Časy jsou vždy pouze orientační, pokud vidíte, že těsto potřebuje víc nebo míň kynout, prostě se řiďte vašim instinktem.

  1. Dopoledne cca 10:00h si zadělejte rozkvas a nechte ho v pokojové teplotě (cca 22°C) kynout. Rozkvas bude připraven cca po 4-6 hodninách.
  2. Odpoledne v cca 15:00h smíchejte tyto suroviny: ROZKVAS + MLÉKO + MOUKA + CUKR + VAJÍČKA, těsto nemusí být vypracované, hlavně aby byla všechna mouka nasáklá, a toto těsto nechte přikryté odpočívat v pokojové teplotě 30 min. Mléko i vajíčka by měli mít pokojovou teplotu.

    Pokud vidíte že před přidáním másla je těsto moc tuhé, přidejte kapku mléka navíc, ale myslete na to, že máslo vám pak těsto jěště trochu zředí.

  3. V této půl hodince si připravte čokoládovou náplň. Ve vodní lázni roztopte čokoládu, vmíchejte do ní máslo, pak kakao a cukr. Nechte náplň v otevřené míse na lince. Lehce musí ztuhnout, když ji budete používat, musí mít konzistenci asi jako tužší nutela. Když bude náplň moc řídká, vyteče vám při nakrojení z těsta.
  4. Máslo si rozdělte na 3 kousky, budete ho zapracovávat do těsta postupně. Takže po 30 min přidejte do těsta první kousek másla, všechnu sůl a začněte těsto vypracovávat. Máslo se vám krásně roztaví pod rukama a chviličku povedete boj s kluzkým těstem. Jak se máslo zapracuje do těsta, přidejte další kousek, a takto pokračujte. I když to na první pohled nebude tak vypadat, ve finále budete mít krásně hladké těsto, takže vydržte hníst až do konce!
  5. Cca v 16:00h budete mít hotové těsto. Přikryjte ho, a nechte v pokojové teplotě kynout 3 hodiny. Ideální je taky trouba, do které si dáte hrnec s teplou vodou nebo v ní zapnete světlo a vytvoříte si takovou kynárnu.
  6. Po těchto třech hodinách ve 19:00h těsto rozvalkejte na lehce pomoučeném povrchu na 3-4 mm. Čím tenší těsto, tím víc bude výsledný koláč vrstvený. Šířka plátu by měla být přibližně stejná jako šířka formy, do které budete koláč vkládat. Nyní natřete toto těsto čokoládovou plnkou a napevno zarolujte. Pokud chcete, na náplň můžete nasypat ještě drcenou čokoládu. Zarolované těsto nyní ostrým nožem rozkrojte po celé délce, takto vám vzniknou dvě půlrolády, které zapletete otevřenou stranou směrem nahoru, jak vidíte na obrázku. Tento pletenec pak vložte do vymastěné a vysypané formy (my rádi používáme kokosové máslo a vysypané strouhankou). Formu přikryjte a vložte do lednice.

  7. Ráno v 8:00h si vytáhněte roládu z lednice a nechte ji v pokojové teplotě kynout cca do 12:00h. 

  8. A konečně cca ve 12:00 h můžete babku upéct. V předehřáté troubě pečte na 190 °C asi 45-50 min. My jsme prvních 15 min troubu i zapařili.

Babka je skvělá ke konzumaci až lehce vystydne, ale uvnitř je ještě vlažná! Takže v den upečení ji můžete servírovat k odpolenímu kafíčku. Tuto dobrotu uchovávejte ideálně v uzavřené nádobě, takto vydrží krásně měkoučká i 4-5 dní. To máme odskoušené jenom proto, že jsme kousek schválně schovali bokem, jinak by tak dlouho určitě nevydržela!!!

Tak dobrou chuť!


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial