Příliv nové energie, probouzení přírody, hřejivé sluneční paprsky. Je tady jaro! Probuďte své smysly a nebojte se experimentovat. Toto roční období nám do kuchyně opět přináší spoustu čerstvých surovin, mezi které patří i klíčky. Máte pravdu, klíčit semínka můžete celý rok. Ale s výhledem na rozkvetlé stromy a vyklíčenou zahradu to právě teď má svoje čaro.

Klíčky lenu a hořcice

Klíčky a kváskový chlebík

Klíčky jsou bohatým přírodním zdrojem vitamínů, minerálů, enzymů, stopových prvků i rostlinných bílkovin, a to v koncentrované formě. Jistě si je doma přidáváte do salátů, pomazánek, či jako dekoraci na různé pokrmy. Jsou štavnaté, křupavé a osvěžující. Ale co když jste si je na vatičce vyklíčili nějak moc, a už nevíte co s nima? Přidejte si je do vašeho oblíbeného pečiva. V kombinaci s ořechy a dýňovými semínky budete mít na stole opravdový skvost.

Krásně vykvetlý bochánek

SUROVINY: 

500g celozrnná mouka jemně mletá
100g rozkvasu
400g vody
10g soli
1 hrst ořechů s dýňovými semínky
2 hrsti libovolných klíčků

POSTUP: 

Rozkvas si zaděláme cca 4-6 h před zaděláváním těsta.

Rozkvas má mít příjemnou jogurtovou vůni, pokud bude vonět octem, ovlivní to chuť vašeho chleba. Když je rozkvas kyselý, bude mít kyselou chuť i váš výsledný chlebík. 

Ořechy a semínka zalejeme 400g vařící vody a necháme odstát. Až bude mít voda cca 28°C (vlažná, ne horká), můžeme zamíchat těsto. Do větší mísy vložíme 100g připraveného rozkvasu a zalejeme 350g vody z ořechů (scedíme). Rozkvas dobře rozmícháme a následně přidáme celou dávku mouky. Směs rozmícháme, potřebujeme dobře hydratovat všechnu mouku, ale ještě nemusíme vypracovat hladké těsto. Toto těsto necháme 40 min v pokojové teplotě odpočívat (autolýza).

Když zalejete ořechy a semínka horkou vodou, dobře se hydratují a uvolní svoji vůni, chuť i barvu. Chlebík se vám krásně obarví a chuť ořechů bude intenzivnější. 

Po 40 minutách přidáme do těsta sůl, zbývající odvar z ořechů a těsto pořádně vypracujeme do hladka. Až ke konci přidáme ořechy a semínka. Těsto nyní necháme kynout v pokojové teplotě cca 3 – 4  hodiny a vždy po 40 minutách překládáme. Při prvním překládání přidáme všechny klíčky.

Když nám těsto nakynulo cca o 40 %, vyklopíme ho na pracovní plochu a s trochou mouky zlehka vytvarujeme. Těsto necháme opět 40 minut uležet a poté mu dáme jeho finální tvar. Po vytvarování ho vložíme do ošatky a necháme dokynout v pokojové teplotě cca 2 h. Nebo můžete těsto i s ošatkou vložit do lednice a nechat kynout až do rána.

Po nakynutí vyklopíme bochník na plech a pečeme prvních 15 minut s párou na 220°C, pak dalších 35/40 min bez páry na 200°C.

Dobrou chuť!


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial